COTTAGE TUINEN

ontwerp & beplanting voor een romantische tuin

Als kind was ik al graag bezig in de tuin. Een leuke hobby: stekken, zaaien, ontwerpjes maken en heerlijk met mijn handen in de aarde.

Tuinieren vond ik een heerlijke hobby en ik had nooit gedacht dat ik daar mijn beroep van kon maken. Want na mijn studie HEAO koos ik eerst voor het uitzendwezen en daarna voor de makelaardij. Dat ging wel ook om mensen vragen wat hun diepste wensen waren en daar passende oplossingen voor zoeken, erg leuk om daar voldoening uit te halen. Tuinieren bleef een grote hobby.

Gaandeweg gaf ik wel steeds meer adviezen over tuinen bij de huizen, over snoeien, over mogelijke oplossingen in huis en tuin. Een stimulans was zeker dat ik al af en toe een ontwerpopdracht kreeg die ik met heel veel plezier uitvoerde. En ik werd steeds enthousiaster over het idee om mijn werkervaring met mijn grootste hobby te combineren. Ik besloot ervoor te gaan. 

Tijdens mijn opleiding Landschapsarchitectuur Larenstein in Velp leerde ik volledig zelfstandig tuinontwerpen te maken met alle aspecten die daar aan vast zitten en mijn plantenkennis werd enorm uitgebreid. Daarnaast volgde ik enige cursussen om nog meer praktische ervaring op te doen. 

En sinds januari 2007 heb ik mijn eigen bureau Cottage Tuinen. Ik geniet met volle teugen van alle aspecten van het ontwerpen, de contacten met de mensen en het stukje techniek wat ook hier om de hoek komt kijken. 

Inmiddels heb ik al veel ontwerpen gemaakt en het blijft echt ongelooflijk leuk om met mensen over hun tuinwensen te praten, om hun ideeën vorm te geven en vervolgens uitgevoerd te zien worden. Om na de aanleg met blije klanten te praten omdat hun tuin ècht geworden is zoals ze dat voor ogen hadden en zoals ik die geschetst had, ook letterlijk.

Tegenwoordig ben ik fulltime bezig met mijn bedrijf Cottage Tuinen met het maken van tuinontwerpen, doe ik de begeleiding bij de aanleg en maak ik nog een incidentele uitstap naar demakelaardij om verkoopsty;ing te doen of adviezen te geven t.b.v. het interieur. Ontwerpen en stylen, beide een grote passie. 

Naast mijn eigen bedrijf ben ik actief binnen de Nederlandse Tuinen Stichting op het gebied Sociaal Tuinieren: ouderen en lichamelijk beperkte mensen helpen hun tuin weer op orde te krijgen door het  inzetten en begeleiden van groepen vrijwilligers die dit tuinwerk uitvoeren. Ook hier speelt het menselijke aspect met de wensen van bewoners en vrijwilligers een grote rol in combinatie met tuinieren.  Zie de website van de NTS 

Verder ben ik actief als vrijwillig bestuurslid van de Stichting tot Beheer van Fort Werk IV te Bussum. FWIV is een prachtig fort dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een leuke locatie voor feesten en partijen, maar bezoeken kan ook op eigen  gelegenheid, zie de de website  fortwerk4.nl 

Ik ben lid van de NVTL (Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur)


Enige recensies:

"Het is een heerlijke tuin geworden, die aan al onze wensen voldoet. Naar gelang tijd en zin kan ik me uitleven in het tuinieren of lekker zitten op één van de gezellige plekjes, die de tuin biedt. Het was fijn om adviezen zo op maat te krijgen. Hanneke begreep onze wensen goed en zij gaf net dat extra’s, waar we naar zochten.  We zijn er heel blij mee en kunnen nu het hele jaar door genieten van de tuin!..." (lees verder)

"Na een eerste, uitgebreide, kennismaking kregen we van Hanneke een paar voorstellen voor onze tuin. Het was duidelijk dat ze goed geluisterd had naar onze wensen, want we vonden het moeilijk kiezen. Allebei de ontwerpen spraken erg aan. Uiteindelijk zijn wij met één ontwerp verder gegaan. En we kunnen niet anders zeggen, de tuin is echt prachtig geworden..." (lees verder) 

"Door jou krijg ik nu de tuin die ik graag wenste! Met zichtlijnen die kloppen en vanuit alle hoeken een mooi zicht geeft. De veranda is een plaatje en is er gekomen doordat jij de technische problemen begreep, niet opgaf  en een duidelijke tekening maakte. En een door jouw aanbevolen aannemer het ook helemaal uitvoerde zoals ik het voor ogen had..." (lees verder)

"Steekwoorden die bij mij opkomen als ik aan Hanneke denk zijn: veel inlevingsvermogen, erg creatief en vindingrijk, kijkt altijd naar mogelijkheden, is erg precies en heeft een enorm geduld. Daarnaast is ze letterlijk erg handig en daardoor een goede partner om namens haar client te onderhandelen met bijvoorbeeld een makelaar, een aannemer, een hovenier, etc..."(lees verder)

"Hanneke heeft onze jaren-70 achtertuin met haar inspirerende ideeën weten om te toveren tot een bijzondere tuin. Een niet zo’n grote ommuurde tuin werd  -door haar advies om o.a. een grote vijver te maken-  een bijzonder plekje waar veel vogels en insecten komen..." (lees verder)