COTTAGE TUINEN

ontwerp & beplanting voor een romantische tuin


05.03.2017

Rokende Taxus??

Taxus rokend.jpg
Een grappig fenomeen dat je op dit moment ziet - dit schrijf ik begin maart- zijn rokende Taxussen
Zo lijkt het tenminste, want in feite zijn het de struiken die op dit moment al in bloei staan en hun stuifmeel aan het verspreiden zijn. En dit gaat met zoveel stuifmeel gepaard dat het gewoon op rook lijkt, letterlijk rokende struiken!  
 
Taxus is tweehuizig, dit betekent dat de mannelijke exemplaren op dit moment stuifmeel verspreiden via de wind, en de vrouwelijke exemplaren dit opvangen en dat daar in de komende maanden de bekende rode be
ssen worden gevormd.  Vogels vinden deze bessen heerlijk, eten ze graag en zo verspreidt de Taxus zichzelf weer, met de vogelpoep.

Voor mensen en andere dieren is de Taxus overigens flink giftig. Mooi maar venijnig, vandaar de Nederlandse naam, Venijnboom.

Admin - 11:31:33 | Een opmerking toevoegen

21.06.2016

De 10 beste manieren om van slakken af te komen

De 10 beste manieren om van slakken af te komen
 
Slakken zijn gek op bepaalde planten zoals Hosta, Ligularia, Dahlia, viooltjes, petunia`s en nog veel meer zacht,slakken op hosta.jpg mals en fris ontluikend groen. Zonde natuurlijk. Gelukkig herstellen sommige planten zich wel weer als de slakken verdwenen zijn maar Hosta`s bijvoorbeeld zijn voor de rest van het seizoen aangetast. 
Wat is hun nut?
Slakken zijn de grote opruimers van de natuur. Ze ruimen heel veel dode (en levende) planten, rottend hout en kleine dode dieren op. Verder dienen ze weer als voer voor vogels, vooral als voer voor jonge vogeltjes. Verder dienen ze ook als voer voor egels, padden en kikkers.
Leveren ze gevaar op?
Slakken kunnen soms parasieten bij zich dragen waardoor honden en katten geïnfecteerd kunnen raken met bijvoorbeeld longworm door likken van een slijmspoor of eten van een vogel.
 
 
De beste 10 beste manieren om ze uit je tuin te krijgen
 
#1 Zoveel mogelijk vogels, egels, kikkers en padden naar je tuin te lokken. Die eten zowel de eitjes van de slakken, als de volwassen slakken op. Op deze manier krijg je weer een goede cyclus in je tuin. Leg een vijver aan, dat trekt de dieren aan die ook slakken eten.
 
#2 Wegrapen van de slakken, ook al in het voorjaar! Slakken zijn in de avond en nacht het meest actief. Ga in de avond voor het slapen gaan eens een paar keer een rondje maken met een zaklantaarn, een bakje en iets als een tangetje om ze kunnen pakken. Je kunt lokgroen neerleggen om het jezelf wat makkelijker te maken, bijvoorbeeld een halve sinaasappel of een stuk meloen. Slakken zijn daar dol op en je kunt ze dan heel gemakkelijk pakken. 
Dit is de meest effectieve manier om snel van een plaag af te komen, doe het een aantal dagen achter elkaar en na een week weer. Je vermijdt ook voor het jaar daarna weer grote hordes die je planten kaal grazen. Je zult verbaasd staan hoeveel je er wegvangt.
 
#3 Bakjes met bier neerzetten tussen de planten. Neem hiervoor een paar oude lege jampotten en graaf ze in zodanig dat de rand gelijk is met de omliggende aarde. Vul ze met een 3 tot 4 centimeter bier. De slakken kruipen erin, gaan drinken, rken beneveld en verdrinken erin. Regelmatig leegmaken en bier vervangen.
 
#4 Koperen ringen om de plantjes heen zetten of kopertape om de bloempotten heen wikkelen. Koper houdt slakken tegen omdat het koper een reactie aan hun buik geeft. Ze zullen deze planten dus vermijden.  Deze ringen en tape zijn online te koop.
 
#5 Nematoden uitzetten tegen naaktslakken. Dit zijn kleine aaltjes die in de slak kruipen, zich vermenigvuldigen en de slak doet sterven. De aaltjes komen dan weer in de grond terecht etc.  Deze nematoden zijn online te bestellen.
   
#6 Een aftreksel maken van knoflook en je planten en grond daarmee besproeien. De besproeide planten zullen de slakken mijden en de al gelegde eitjes in de aarde komen niet meer uit. Dit werkt goed. Twee teentjes knoflook in plakjes gesneden op 1 liter heet water een dag laten trekken. Hierna je tuin ermee besproeien in begin maar en begin april. Herhaal wanneer nodig. Dit water is sowieso goed voor je planten omdat het de weerbaarheid daarmee verhoogt. 
 
#7 Planken in je tuin leggen bv als looppad tussen een paar bedden met groenten. De slakken zullen zich in de vroege ochtend eronder terugtrekken. Keer de planken in de loop van de dag om, je kunt de slakken dan oprapen of laten zitten voor de vogels om die een lekker maaltje te bezorgen.
 
#8 Favoriete plekjes van slakken verplaatsen of wegdoen. Slakken houden van composthopen, houtstapels met onderin rottend hout, potten om zich aan de onderkant overdag schuil te houden. Zoek de plekjes en kijk of je die ergens anders kunt neerzetten of je tuin uitdoen.
 
#9 Gebroken schelpen, koffiedik of cacaodoppen  om de planten strooien. Slakken houden niet van een scherpe of korrelige ondergrond omdat ze dat belemmert in het kruipen. Werkt meestal alleen als het droog is, in Nederland vaak maar erg tijdelijk.
 
#10 De planten die slakken aantrekken helemaal weghalen en je bent in een keer van het probleem af.
 
 
Wat doe je met je verzameling slakken?
 
Als je slakken gevangen hebt en je wilt ze kwijt, gooi ze verderop in een veldje, voer ze aan de buurkippen of leg ze in de koelkast en vervolgens vriezer, dan sterven ze een zachte dood. Je kunt ze daarna in de groencontainer gooien. Gooi je ze er meteen in dan kruipen ze weer omhoog en soms er weer uit.
 
 
Onderstaande methodes niet doen:
 
Korrels strooien. Een gemakkelijke manier natuurlijk, maar hiermee krijgen onbedoeld de vogels, egels, padden en kikkers die deze dode slakken eten alsnog gif in hun lijf. Ook al wordt er gezegd dat het diervriendelijk is, helaas is dit niet het geval. Afrader daarmee.
 
Zout strooien. Ook een zeer dieronvriendelijke manier om van je slakken af te komen. Ze lossen als het ware op, maar het duurt lang voor ze dood zijn. Niet doen dus.

Admin - 13:45:35 @ In de Tuin | 1 opmerking

21.03.2016

Bentoniet, de ideale vochtvanger op droge zandgronden

Bentoniet
 
Ook aan het tuinieren op droge zandgrond? Heerlijk gemakkelijk om er doorheen spitten, maar als IMG_2029.jpgnadeel dat het weinig voeding bevat en ook heel snel uitdroogt.

Mijn geheime wapen om dit tegen te gaan: BENTONIET!

De combinatie van zand + potgrond + Bentoniet maakt  dat de grond goed doorspitbaar is, voedingsstoffen bevat, maar ook water vasthoudt. De ideale mix eigenlijk voor heel veel planten. Het is een kalkhoudend mineraal.
 
Wat is het?
Bentoniet is een kleimineraal dat 8 tot 10 keer zijn gewicht in water kan vasthouden, dus 1 kg Bentoniet kan 8 liter water vasthouden. Het is een zeer veelzijdig produkt en wordt behalve voor de tuin 

en civiele installaties, ook inIMG_2032.jpg cosmetica en eten gebruikt. Sla Wikipedia er maar eens op na, het is werkelijk verbazingwekkend wat er allemaal mee gedaan wordt.
Het is jammer dat het een relatief onbekend produkt is bij hobbytuinders. Het zou een hele hoop stress schelen voor veel mensen, omdat planten het gewoon beter doen met dit spul door de grond, als de planten tenminste ook van een beetje kalk houden.

Waar te koop?
Het is te koop bij goed assorteerde tuincentra in zakken van 25 kg voor ca 13 euro. Het is vrij fijn, korrelig materiaal en laat zich heel gemakkelijk verwerken. Let op: de zakken die ik ken zijn volledig transparant en hebben geen beschrijving of aanduiding. 
Zie je ze niet liggen vraag er dan naar, grote kans dat ze wel 
ergens liggen.IMG_2034.jpg

Gebruiksaanwijzing:
Spit de aarde om en haal onkruid ertussenuit. Mocht er voldoende organisch materiaal in de grond zitten -te zien aan de kleur ( zwart/ bruine aarde duidt erop dat er voldoende organisch materiaal in zit), mocht er niet voldoende in zitten, voeg dan een paar scheppen potgrond toe aan de aarde en werk het er doorheen. 
Vervolgens neem je met een kan of beker, scheppen uit de zak Bentoniet en strooi je dit over de aarde uit. Het beste is om dit er licht doorheen te werken om dat er anders klontvorming op kan treden. Gebruik ca 500 gram per m2 aarde.
Geef daarna gewoon water. Je zult merken dat je minder vaak water hoeft te geven en verder, omdat er nu minder uitspoeling plaats zal vinden zul je ook minder mest hoeven te geven aan je planten.

Admin - 12:42:59 | Een opmerking toevoegen